Buurtpreventie

Buurtpreventie

Buurtapp Nextdoor zo lek als een mandje

'Nextdoor is de besloten buurtapp voor jou en je buren', staat groot op de website van buurtapp Nextdoor. Handig, zo weet je wat er speelt in de buurt. De app wordt door verschillende gemeenten en ook de politie gepromoot. Maar zo besloten is de app niet, blijkt uit onderzoek van Radar. Als je een wijk inloopt en je locatie aan hebt staan krijg je zo toegang tot de app en zie je meteen welke buurtbewoners bijvoorbeeld op vakantie zijn. Ook achternamen en adresgegevens zijn zichtbaar. Zelfs vanachter je computer kan je toegang krijgen. Het is dus gemakkelijk toegankelijk voor wie er maar in wil en misschien kwaad wil. Stichting Bits of Freedom die opkomt van digitale burgerrechten en vindt dat Nextdoor meteen actie moet ondernemen. Gaat Nextdoor dat ook doen?

Lees en kijk meer op Radar

Whats-App Buurtpreventie Oud-Zevenaar
Inleiding.

Wat is WhatsApp?

Wat is een buurt preventie WhatsApp?

Gebiedsomtrek.

Spelregels.

Wijkagent.

Saar afkortingen.

Verdachte situaties.

De groepschat?

Meerdere WhatsAppgroepen in Oud-Zevenaar en Ooy.

 Inleiding

Het is ons streven om de buurt in de kom van Oud-Zevenaar veiliger te maken. Het doel van buurtpreventie is een veilige en leefbare buurt.

Dus zorgen bewoners, politie en gemeente er samen voor, dat bepaalde vormen van criminaliteit (zoals vandalisme en verstoringen van de openbare orde) worden bestreden. Zo kunnen ze samen een oogje in het zeil houden en sneller verdachte situaties melden. Met het melden van verdachte situaties in een BuurtWhatsApp, worden buurtbewoners snel gewaarschuwd en kunnen zij de verdachte in de gaten houden. Ondertussen kan de politie worden ingelicht en tot eventuele actie overgaan. In diverse dorpen en steden in Nederland heeft de BuurtWhatsApp inmiddels al tot succes geleid. Er zijn criminelen aangehouden en het aantal woninginbraken is in sommige wijken gedaald. De gemeente en de politie juichen dit initiatief van harte toe omdat buurtbewoners extra ogen en oren zijn in de wijk. Een BuurtWhatsApp is bedoeld als buurtwacht, niet als buurthuis. Niet alle buurtbewoners zitten te wachten op een overvloed aan berichten. Door regelmatig gezellige en grappige berichten te plaatsen, kunnen berichten die er écht toe doen over het hoofd worden gezien of niet snel worden opgemerkt. Het is dus raadzaam om de BuurtWhatsApp alleen als alarmsysteem te gebruiken.

 

 

Wat is Whats-App?

WhatsApp is een applicatie voor een smartphone. Om te kunnen whatsappen is een mobiele internetverbinding of wifi nodig. Naast de gebruikelijke kosten van de internetverbinding (databundel) kost het niets extra om berichten te sturen aan andere gebruikers. U kunt met WhatsApp op uw mobiel meerdere personen tegelijkertijd een bericht sturen als u een WhatsApp-groep aanmaakt of deel uitmaakt van een groep. Het delen van berichten met meerdere personen heet een ‘groepschat’. Dit is een van de vele functies in WhatsApp is die bijvoorbeeld niet kan met sms'en.

 

Wat is een buurt preventie Whats-App?

WhatsApp preventie is een moderne digitale vorm van buurtpreventie. Gebruikers kunnen met WhatsApp gratis met elkaar berichten uitwisselen en bestanden delen. Er zijn inmiddels steeds meer WhatsApp groepen die op lokale schaal een buurt veiliger proberen te maken. Er kunnen maximaal honderd mensen deelnemen aan zo’n groep. Het grote voordeel van WhatsApp is dat je elkaar snel een berichtje kunt sturen en elkaar eventueel kunt waarschuwen”. Een bijkomend voordeel is dat het tegelijkertijd leidt tot zeer intensieve sociale contacten. WhatsApp is een veel krachtiger middel dan de buurtpreventie-oude stijl', waarbij mensen op straat surveilleerden. 'Iemand kan heel snel een heel grote groep mensen inseinen, en eventueel ook foto's meesturen.'

 Gebiedsomtrek.

De omgeving bestaat uit de volgende straten: Dijkweg, Leemkuylweg, Kerkweg, St. Annastraat, Hofweg, Martinusweg, Roosdom, Poelwijkerlaan, Oud-Zevenaarseweg en Ooysedijk.

 

153 deelnemers!

 

  

Spelregels.

Een BuurtWhatsApp kan de veiligheid in uw buurt verbeteren, maar de groep moet geen complete chaos worden. We hebben een aantal tips en spelregels opgesteld welke van toepassing zijn:

 

•Deelnemers hebben minimaal de leeftijd van 18 jaar.

•Deelnemers zijn woonachtig/gevestigd in de bovengenoemde straten.

•WhatsApp is een burgerinitiatief.

•De politie komt alleen in actie via een melding bij 112 of 0900-8844.

•Laat door middel van een WhatsApp bericht aan elkaar weten of 112 al gebeld is!

•Let op het taalgebruik. Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke.

•Speel geen eigen rechter en overtreedt geen regels/wetten.

•Verstuur geen overbodige berichten.

•Een BuurtWhatsApp is bedoeld als buurtwacht, niet als buurthuis. Niet alle buurtbewoners zitten te wachten op een overvloed aan berichten. Door regelmatig gezellige en grappige berichten te plaatsen, kunnen berichten die er écht toe doen over het hoofd worden gezien of niet snel worden opgemerkt. Het is dus raadzaam om de BuurtWhatsApp alleen als alarmsysteem te gebruiken. Voor gezelligheid kan uiteraard een tweede groep worden geopend.

•Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan voor het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden.

Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type, het kenteken en indien mogelijk maak een foto. Foto’s van een verdacht persoon versturen aan de deelnemers van de WhatsApp-groep mag alleen voor het doorgeven van een signalement en als dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Een BuurtWhatsApp is echter een besloten groep waardoor het plaatsen van foto’s weinig privacyproblemen zal opleveren.

 

Wijkagent.

De wijkagent van Oud-Zevenaar is Lucie Havinga Zij is bereikbaar onder telefoonnummer: 0900-8844.

 

Saar afkortingen.

Om WhatsAppmeldingen binnen de politieprocessen te laten passen maken wij gebruik van de

SAAR-methode. SAAR is bedacht door politie en burger en betekent het volgende:
Signaleren: houd de buurt in de gaten om verdachte situaties te zien.

Alarmeren: sla alarm bij de politie via 112 of bel als het minder urgent is 0900 8844. De politie komt alleen in actie bij een melding via deze telefoonnummers.

Appen: app om uw waarneming bekend te maken aan anderen. Laat ook via de app aan elkaar weten als 112 of 0900 8844 al gebeld is!

Reageren: ga bijvoorbeeld naar buiten om contact te maken met de verdachte persoon of met andere buren als u het niet vertrouwt.

 

Verdachte situaties.

Een BuurtWhatsApp is bedoeld om verdachte situaties te signaleren, melden en eventueel te verstoren. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt. Speel nooit voor eigen rechter en waarschuw bij heterdaad altijd de politie via 112. Een verdacht persoon kan onschuldig zijn, maar door berichten in de groep door alle deelnemers als crimineel worden aangezien. Wees dus terughoudend met acties en neem contact op met de politie. Spreek af dat in een verdachte situatie één persoon de politie via 1-1-2 belt met een signalement. Laat in een WhatsApp-bericht aan elkaar weten dat 1-1-2 al gebeld is! Daarmee voorkomt u een overvloed van 1-1-2-meldingen. Bel wel opnieuw 1-1-2 als u meer informatie heeft zoals een vluchtroute of een aanvulling op het signalement. Denk na over hoe u andere buurtbewoners die niet in de WhatsApp-groep zitten kunt betrekken/op de hoogte kunt houden over wat er in uw buurt speelt.

 

De groeps-chat.

Aanmelden.

Wilt u deelnemen? Stuur dan een whatsapp-je met je naam naar: 06-83708429. (Andre Godschalk)

 

De groep verlaten

Als je de groep verlaat, word je verwijderd uit de groep, maar zul je de groep nog steeds in je lijst met chats zien staan en de chatgeschiedenis kunnen lezen. Een groep verlaten:

1.Ga naar het scherm chats.

2.Houd het onderwerp van de groep vast en kies groep verlaten in het menu.

3.Kies verlaten om te bevestigen.Meerdere WhatsAppgroepen in Oud-Zevenaar en Ooy.

Naast Buurtpreventie Oud7aar zijn er nog 3 WhatsAppgroepen in Oud-Zevenaar en Ooy actief.


Buurt Dijkzicht. (Oud Zevenaarsedijk, Bettestraatje en Kamphuizerweg). Beheerder: Hax Wonneberg

Waaks Ooy. Beheerder: Martijn Christenhusz

Oliemolen Zevenaar. Beheerder: Frans van Wanrooij

Inbrekers zijn gek op de donkere dagen.

Inbrekers zijn in de wintermaanden het meest actief in de vooravond. Want als het donker is en er brand op dat moment in een woning geen licht, weet een inbreker dat er niemand thuis is. Een inbreker heeft maar 30 seconden nodig om in te breken. Als het langer duurt, breekt hij vaak zijn poging af.


Hoe komen inbrekers binnen?

Wij zetten de meest voorkomende inbraakmethodes voor u op een rij. En wat kunt u eraan doen om een inbraak via die methode te voorkomen?


Kerntrekmethode

Een inbreker draait een geharde stalen schroef in de cilinder. Daarna wordt de cilinder door middel van een zogenaamde kerntrekker, zoals een klauwhamer, uit het beslag getrokken.

Openbreken van deur of raam

Openbreken van deur of raam met breekijzer of schroevendraaier.

Gaatjes boren in de stijl

Gaatjes boren in de stijl ter hoogte van raam- en deurboompjes.

'Flipperen' met een bankpas

Met een bankpas wordt aan de buitenkant de schoot van het slot, die in de sleuf van het kozijn zit, teruggedrukt.

Hengelen via brievenbus

Met een ijzerdraad via brievenbus of kattenluikje de deurklink naar beneden trekken.

Cilinderslot breken ('Bulgaarse methode')

Een cilinder die aan de buitenzijde uit het slot steekt wordt met een tang afgebroken.

Inbraak via bovenlichtjes

Dat zijn de kleine uitzetraampjes boven de deur of groter draairaam

Steen door de ruit

Inbraak door een steen door uw ruit te gooien.

De babbeltruc

De inbrekers doen zich voor als iemand van de verzekering, bank, of als onderhoudsmonteur. Of ze hebben een meelijwekkend verhaal en komen zomaar binnen.

Insluipen

Openstaande deur? Een inbreker is zo binnen.De beste inbraakpreventie tips

Een inbraak is nooit helemaal te voorkomen, maar u kunt veel doen om de kans flink te verkleinen. De beste tips op een rij.


Zo beveiligt u uw huis goed

•Breng een speciaal slot aan voor de inbraakgevoelige schuifpui.

•Zorg voor goedgekeurd hang- en sluitwerk op ramen, (garage)deuren en eventuele lichtkoepels.

•Beveilig ook de bovenverdieping van de woning, vooral als deze makkelijk te bereiken is door bijvoorbeeld een uitbouw of erker.

•Zorg voor voldoende buitenverlichting.

•Geef uw woning een bewoonde indruk als u er niet bent. Gebruik bijvoorbeeld een tijdschakelaar, ook voor de 1e etage. Laat deze op verschillende tijden aan en uit gaan.

•Zorg dat inbrekers zich niet kunnen verschuilen achter struiken, snoei tijdig.


Wat kunt u nog meer doen?

•Laat geen sleutels aan de binnenzijde van sloten zitten. Een inbreker kan anders een raam inslaan en zo de deur openen of binnenkomen via de methode van gaatjes boren (zie inbraakmethodes).

•Draai de deuren op nachtslot en berg de sleutels op.

•Sluit altijd alle deuren en ramen. Vergeet vooral niet wc-raampjes of ramen en deuren van een garage.

•Verstop geen sleutels buiten de deur. Deurmat en bloempot zijn geen geheime plaatsen.

•Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos). Wanneer u de sleutelbos verliest of als deze gestolen wordt, maakt u het een inbreker wel erg makkelijk.

•Zorg dat u geen grote hoeveelheden geld in huis heeft.

•Plaats waardevolle spullen zoveel mogelijk uit het zicht van voorbijgangers.

•Als u een schuifpui heeft: plaats een balkje aan de binnenkant op de rails tussen de deurpost en de schuifpui, dan kan de schuifpui niet worden geopend.

•Sommige inbrekers bekijken rouwadvertenties om zo op slinkse wijze te achterhalen of bewoners afwezig zijn. Zorg dat een vertrouwd iemand op uw woning past op het moment van de afscheidsdienst.

•Zet ladders en kliko's weg, zodat hierop klimmen onmogelijk is.


Anti-inbraaktips voor de vakantie

•Vermeld niet op social media of uw antwoordapparaat dat u met vakantie bent.

•Zorg ervoor dat op verschillende plekken, op verschillende tijden, in huis (ook op de bovenverdieping) licht brandt als het donker is. Dat kan met behulp van een schakelklok.

•Vertel de buren dat u met vakantie gaat, zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden en voor de post en planten kunnen zorgen. Vraag hen ook om 's avonds de gordijnen dicht te doen en 's ochtends weer te openen.

•Plaats tijdens uw vakantie een auto op de oprit: een eventuele tweede auto van uzelf of die van uw buren.

•Laat wat speelgoed rondslingeren op de grond, zet wat koffiekopjes op tafel en laat er een krant liggen, zodat het huis een bewoonde indruk maakt.De beste inbraakpreventiemiddelen


Beveilig deuren en ramen

Uw deuren kunt u op allerlei manieren beveiligen. Denk bijvoorbeeld aan veiligheidssloten, een beveiligingsstrip, een kierstandhouder en een bijzetslot. Voor het beveiligen van ramen zijn er barrièrestangen, dievenklauwen, raamboompjes en bijzetsloten. . 

Installeer een inbraakalarm

Een inbraakalarmsysteem is een elektronisch veiligheidssysteem (desgewenst draadloos) dat de aanwezigheid van een indringer waarneemt en dan een signaal afgeeft. Dit kan een alarm op locatie zijn, of een stil alarm waarbij u of een speciale dienst op afstand wordt gewaarschuwd.

Registreer en markeer uw bezittingen

Wordt er onverhoopt toch bij u ingebroken, dan helpt het als uw kostbare spullen geregistreerd of gemarkeerd zijn. Wordt de buit elders teruggevonden, dan kunt u uw spullen eenvoudig herkennen en kan de politie de goederen weer bij u thuis bezorgen.

Wordt lid van buurtpreventie Oud-Zevenaar

Ziet u verdachte personen in uw buurt en als uw onderbuikgevoel aangeeft dat er iets aan de hand is, schroom dan niet en bel dan direct 112.

Maak daarna een whats-appje op de buurt preventie Whats-App van Oud-Zevenaar.Copyright © 2013  -  Oud-Zevenaar  -  Wepdiezainer  -


Niets van deze site mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur worden gebruikt."Like" Oud-Zevenaar op

Facebook en/of volg ons op Twitter: