Fungi

Fungi

Wilt u meer lezen over de fungi in Oud-Zevenaar? Klik dan hieronder op één van de foto's .

Gezwam  over zwammen.


De paddenstoel is een bijzondere verschijning binnen de plantengemeenschap, vooral in de herfst als Pluvius de satanskinderen goed gezind is. Met andere woorden als het vochtig is en warm, kun je de paddenstoelen in vele vormen, structuren en kleuren bewonderen.


De paddestoel bestaat voor 90 % uit water, de vorst maakt er onherroepelijk  een einde aan. Het voorjaar biedt weinig soorten paddenstoelen. Ook op plekken waar bramen en adelaarsvaren weelderig groeien zijn de paddenstoelen schaars.


Plotseling zijn ze er en na een paar dagen zijn ze verdwenen.

Deze geheimzinnigheid wordt versterkt door de oude volksverhalen, waarin de paddenstoelen een grote rol spelen. Heksen, duivels en elfjes lieten de paddenstoelen groeien.

Ze horen thuis in de wereld van de zwarte magie.

Alleen de naam al Heksenkring, Heksenboleet, Satansboleet, Duivelsrussula, Judasoor, Elfenbankje en Heksenboter doen het ergste vrezen. De kinderen van de duisternis zijn onmisbare schakels in de kringloop van de natuur.

De naam "pad"denstoel is ontstaan doordat men dacht dat een heks of een duivel zich vermomd had als een pad.


De Romeinen hadden in die tijd meer aandacht voor de culinaire kant en de giftigheid van de padden¬stoel dan het onderzoeken naar de her¬komst van een paddenstoel.

De groene knolamaniet en de vroege witte knolzwam is bij inname dodelijk, de eerste symptomen verschijnen pas na tien tot twaalf uur zodat hulp niet meer baat.

Om  vergiftiging te voorkomen, maakten de Romeinen  de paddenstoelen zelf klaar om vergiftiging door slaven of vijanden te voorkomen.

De wit-rode vezelkop is ook dodelijk giftig.

Iedereen weet dat de vliegenzwam  giftig is en dat de hoed in de melk gelegd wordt om vliegen te doden, i.p.v. melk wordt over hoed ook wel suiker gestrooid om zo de vliegen aan te trekken.

Om dood te gaan aan de vliegenzwam moet men er zeker tien naar binnen werken.


Tegenwoordig zijn de paddo's weer in om de hallucinerende werking. Men ontdekte o.a. muscimol. Deze stof leidt tot ongevoeligheid, spiertrekkingen, stem¬mingswisselingen en depersonalisatie.

Na het eten van de klokvormige "panaeolus" wordt men opgewon¬den, gaat men dansen en zingen en men krijgt visioenen.


 

Hoe beter men kijkt, hoe meer vreugde kan men beleven aan de grote veelvormigheid en veelkleurigheid in het rijk van de paddenstoelen, dus laat de paddenstoelen staan waar ze zijn en beperkt u tot de champignon, oesterzwam en de cantharel uit de winkel, zodat ook anderen kunnen genieten.

Copyright © 2013  -  Oud-Zevenaar  -  Wepdiezainer  -


Niets van deze site mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur worden gebruikt."Like" Oud-Zevenaar op

Facebook en/of volg ons op Twitter: