Akkervergeetmenietje

AKKERVERGEETMENIETJE

MYOSOTIS ARVENSIS


Akkervergeet-Me-Nietje


Naamgeving

Myosotis komt van het Griekse Myos (muis) en het Griekse Otis (oortjes). De zachte beharing van de bloem en de vorm lijken enigszins op een muizen oor. Arvensis betekent op akkers groeiend.

 

Plantkenmerken

De aantrekkelijkheid van het vergeet-mij-nietje ligt ongetwijfeld in de mooie lieflijke kleur van de bloemen. Akkervergeet-mij-nietje is goed te herkennen aan enerzijds de standplaats, drogere zandige akkers, en anderzijds aan de lengte van de stelen onder de kelken van de uitgebloeide bloemen. Onder de eenjarige Vergeet-mij-nietjes is Akkervergeet-mij-nietje, uit de Ruwbladigenfamilie, de meest forse van de vier eenjarige soorten die we in onze flora kennen. De plant is vrij dicht tot wollig behaard en de bloei begint later dan die van Ruw, Stijf en Veelkleurig vergeet-mij-nietje, namelijk pas in de loop van mei. De meeste worden niet hoger dan 45 centimeter. Ze bloeien alle in mei en juni. Akkervergeet-me-nietje is een ‘winterannuel’, d.w.z. het plantje kiemt in de herfst, overwintert als kiemplant, groeit en bloeit in voorjaar en zomer en sterft vervolgens af.

 

Bloem

De bloemen van de Vergeet-me-nietjes hebben 5 blauwe kroonblaadjes, die in de knop vaak roze zijn. De bloemen hebben een trechtervorm en zijn kleiner dan 5 mm. De bloeiwijze bestaat uit de typische schicht. De bloemkroon is minder dan een halve cm in doorsnede en heeft een schotelvormige verdiepte zoom. Als je de vergroeide bloemkroon opent zie je de op de bloemkroonbuis ingeplante meeldraden met hun helmknoppen en de keelschubben. Deze laatste sluiten de bloemopening min of meer af.

 

Steel

De lengte van deze stelen is 2-3 maal de lengte van de kelk. Verder zijn de stelen recht en staan onder een hoek van 45 tot 60 graden af van de hoofdas van de bloeiwijze.

 

Blad

De beharing op de kelkbladen is in de bovenste helft afstaand en in de onderste helft hebben de haren een haakvormig uiteinde. Dit is goed te zien met een loep. Stengel en bladeren zijn eveneens afstaand behaard. Het langwerpige tot spatelvormige blad is vaak wat gewelfd, gave rand en omgerold.

 

Vrucht

De bloemen worden onder meer bezocht door vliegen en na bestuiving en bevruchting ontwikkelt zich het nootje dat in de kelk opgesloten blijft. We noemen de vrucht met de eromheen staande kelk de vruchtkelk. Vierdelige splitvrucht, bestaande uit zwart glimmende nootjes van 1,5 mm lang.

 

Gebruik

De schilders verkrijgen deze tint door hun blauw met wit te mengen en het dan op een witte ondergrond aan te brengen.

 

Geneeskunde

De medicinale werking van akkervergeet-mij-nietje tegen tuberculose is wetenschappelijk bewezen. Tuberculose komt gelukkig bijna niet meer voor.

 

Symboliek

Deze bloem is verbonden met romantiek en tragiek en werd vaak door vrouwen gedragen als teken van trouw en oneindige liefde. De bloemkleur staat voor goddelijkheid, oneindigheid en onschuld en trouw. Kortom de bloem om tijdens Allerzielen je geliefden te herdenken. Het enige probleem is dat de soort in deze tijd niet bloeit en de Chrysant wel.

 

Legende

Hieronder een tweetal verhalen.
1. In de Middeleeuwen waren een ridder en zijn geliefde langs een rivier aan het wandelen. Bij het plukken van een bosje bloemen viel hij door de zwaarte van zijn harnas in het water. Vlak voordat hij verdronk gooide hij het bosje bloemen naar zijn geliefde en riep: Vergeet mij niet!.
2. Toen de planten werden geschapen kregen ze van God niet alleen een vorm, een geur en een kleur, maar ook een naam. Onder de nieuwe planten was ook een lief, klein bloemetje met een hemelsblauwe kleur en een prachtig geel hartje.
Onder de indruk van alle gebeurtenissen bij de Schepping keek ze met grote ogen rond hoe alle planten een naam kregen en vergat op te letten. Toen alle planten een naam hadden gekregen, was ze haar eigen naam vergeten.
“Weet jíj hoe ik heet?” vroeg ze aan alle grote en kleine planten, ”ik ben mijn naam vergeten”.
Maar geen enkele plant kon het haar vertellen.
Na lang aarzelen ging ze tenslotte naar de Schepper en zei: “Ik ben een beetje dom, ik ben mijn naam vergeten. Weet U hoe ik heet?” Deze keek haar hoofdschuddend aan en antwoordde slechts met drie woorden: “Vergeet mij niet!”
Beschaamd kroop het plantje weg, tussen het hoge gras. En daar staat ze vandaag de dag nog steeds. Altijd steekt haar blauwe kopje tussen de begroeiing uit. En als iemand vraagt hoe ze heet, antwoordt ze nog altijd beschroomd: Vergeet me niet.

 

Soorten

In Nederland en België komen de volgende soorten voor:

Het Stijf vergeet-mij-nietje dat in Nederland zeldzaam is en zeer sterk afneemt staat op de Nederlandse Rode Lijst van 2000.

 

Op facebook hebben we een pagina waarop wij oude foto's van Ooij, Old-Sènder en Holthuuze plaatsen. Je kunt reageren op de foto's en je kunt aangeven dat je iets leuk vindt. Hieronder een overzicht wat er zoal op facebook geplaatst is. (scroll er maar doorheen)

Heb je mooie foto's en wil je die met ons delen, stuur ze dan per mail naar andre@oud-zevenaar.nlCopyright © 2013  -  Oud-Zevenaar  -  Wepdiezainer  -


Niets van deze site mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur worden gebruikt."Like" Oud-Zevenaar op

Facebook en/of volg ons op Twitter: