Baselicum

BASELICUM

OCIMUM BASILICUM


Basilicum 


Naamgeving

De naam basilicum is terug te voeren op het Oudgrieks, waar 'Basileus' koning betekent, wat ook terug te vinden is in de alternatieve benaming koningskruid.

 

Plantkenmerken

Basilicum is een geslacht uit de lipbloemenfamilie. Basilicum is een eenjarige plant, maar in Nederland niet winterhard. In de huiskamer of kas kan de plant wel overwinteren. In de praktijk wordt echter telkens opnieuw gezaaid. Door stekken is de plant ook vegetatief te vermeerderen. De plant wordt ongeveer 45 cm hoog en 30 cm breed. Basilicum is een belangrijk keukenkruid. In zuidelijke streken werd het ook wel liefdesplant genoemd.

Bloem

De plant bloeit in de nazomer met kleine, geurige, witachtige bloesems, in rondlopende schijnkransen van zes stuks. Kleine, witte, geurachtige bloemetjes. De lipbloemen staan in schijnkransen, lila of wit

 

Steel

Met recht opgaande stengels. De stengels zijn harig, fijn geribbeld, vierkantig, vertakt en lichtgroen tot rood aan de basis.

 

Blad

De bladeren zijn groot, gekarteld, ovaal, puntig en heldergroen, met een warme en toch frisse, sterke geur.

 

Gebruik

Het insmeren van de huid met basilicum zorgt dat insecten op een afstand blijven. Wanneer je je niet hebt ingesmeerd met basilicum en je wordt door een mug gestoken dan biedt het basilicumblad een middel om de jeuk te verlichten. Wrijf het blaadje zachtjes over de bult. In Afrika wreven mensen basilicumblad over hun huid zodat de dieren hun niet roken. Zo konden jagers dieren tot op kleine afstand benaderen. Van de aangenaam kruidige en vluchtige olie worden likeuren gemaakt, het is een van de bestanddelen van de likeur chartreuse. Dit doen de monniken van het oude klooster ‘La Grande Chartreuse’. Een plant voor parfums, wel koninklijke, de Plantagenest zouden ruiken naar basiel.

 

Geneeskunde

Het is ook een lekkere thee als je niet verkouden bent. Omdat er ook vitamine A in basilicum zit is deze plant bij uitstek goed voor je ogen. Basilicum zou ook tegen wratten helpen door een gekneusd basilicumblad gedurende enige tijd op de wrat te houden.

Basilicumthee helpt tegen misselijkheid. Basilicum bevat een uitgebreid scala aan ontstekingsremmende stoffen waardoor het goed helpt tegen ontstekingsziekten zoals stofwisselingssyndroom en reumatoïde artritis. Het is ook een plant die schadelijke bacteriën te lijf gaat. In het algemeen versterkt basilicumkruid het immuunsysteem waardoor vele ziekten voorkomen worden. In sommige farmacopeeën en in sommige traditionele geneeswijzen wordt basilicum beschreven als behandelmethode van artritis, bronchitis, verkoudheid, koorts, influenza, maagzweren, reuma, oorpijn, epilepsie, hartziekten, malaria (muggeninfectie), sinusitis, slangenbeten, buikpijn en overgeven. Verder wordt het ingezet als anthelminthicum, ter preventie van haarverlies en als tonicum. Goed voor de cardiovasculaire gezondheid.

Omdat basilicum antioxidanten bevat en de werking van ontstekingsbevorderende enzymen remt, ondersteunt het de ontspanning van de spieren die de samentrekking en ontspanning van bloedvaten reguleren. Dit zorgt voor niet alleen voor een bloeddruk die in balans is, maar voorkomt ook de gevaarlijke ophoping van bloedplaatjes en samenklonteringen binnen de bloedvaten.

Recent is er veel onderzoek gedaan naar de etherische oliën die in basilicum voorkomen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat basilicum potente antioxidanten, antivirale en antimicrobiële eigenschappen heeft, en ook potentiële toepassingen heeft voor het behandelen van kanker. De witte bloedcellen zijn belangrijk voor het immuunsysteem evenals de cellulaire structuren waarin DNA is opgeslagen. De antioxidanten uit het koningskruid belemmeren dat chromosomen veranderd worden, en zo voorkomen ze ook dat er cel mutaties en groei van kankercellen ontstaat

Essentiële olie van basilicum blijkt ook de antimicrobiële activiteit af te remmen bij een breed scala aan bacteriën, gisten, schimmels en virussen het helpt het lichaam om zich aan te passen aan stress en om de negatieve effecten ervan te normaliseren. Koningskruid heeft ook pluspunten voor hen die aan stemmingswisselingen en –stoornissen leiden, inclusief depressieve symptomen en angst. Basilicum ondersteunt een normale zuurbalans van ons lichaam en herstelt de pH-balans. Dit verbetert op zijn beurt weer de spijsvertering en het immuunsysteem, gunstige darmbacteriën kunnen floreren terwijl de schadelijke het veld ruimen. Basilicum kan aanwezige parasieten en wormen doden.

 

Eetbaar

Basilicum heeft een peperachtige smaak, die goed blijft hangen en snel overheersend kan zijn. Let bij het gebruik van basilicum in warme gerechten op dat je de blaadjes er pas op het laatste moment in doet. Als je het in je gerecht wil verwerken, zorg dan dat je steeds kleine beetjes aan je gerecht toevoegt en tussendoor proeft.

Basilicum is een plantje met een heerlijk aroma. Het is een aangenaam kruid in vele gerechten. Weinigen weten dat je er ook heerlijke thee van kunt zetten. Strooi het over een tomatensoep als deze opgediend is. Dit is namelijk lekkerder; de smaak van basilicum blijft het best bewaard en je maakt bovendien het meest efficiënt gebruik van de vele voedingsstoffen die in dit kruid zitten.

 

Symboliek

  • Symbool van haat.
  • Staat symbool voor de zomer en van ontspannen genieten.
  • Exorcisme, rijkdom, overwint angst voor de echte wereld.
  • Het koningskruid is in Italië al eeuwen het symbool van de liefde. Van het aroma wordt namelijk gedacht dat het zorgt voor een toegenomen libido en opgewondenheid. Waarschijnlijk gebeurt dit doordat het kruid de bloedcirculatie en energie stimuleert. Voor velen toch het proberen waard.

 

Volksgeloof

In Egypte zijn er kransen van dit kruid in de piramides gevonden. Het zou gebruikt zijn tegen slangen- en schorpioenbeten, tevens voor oogkwalen, het blad door oplegging tegen reumatiek. De Grieken gebruikten het bij zenuwsterkende baden, bij most, wijn en likeur. wanneer een Italiaanse vrouw op zoek is naar een man, kan ze dit kenbaar maken door een basilicumplant in haar vensterbank te zetten. In Roemenië is een koppel verloofd wanneer de jongen een meisje een takje basilicum geeft. En in Mexico wordt basilicum in de broekzak gedragen als remedie tegen het verliezen van geld of een ontrouwe minnaar.

De oude Grieken kenden het een sinister karak­ter toe. Zij zagen het als typisch hatelijk kruid en ze vertegen­woordigden armoe door een vrouwenfiguur uit te beelden gekleed in vodden en gezeteld bij een basielplant.

Plinius meldt al dat merries en ezelinnen met basielkruid worden gevoed om ze vruchtbaar te maken.

Als iemand een takje van deze plant bij zich draagt is het een teken dat die nog op vrijersvoeten is. Neemt een meisje zijn tak aan dan is hij geaccepteerd. Wil men er iemand kwaad mee doen dan legt men het op de vensterbank, omgekeerd kan men een niets vermoedende geliefde mee betoveren en tot de zijne maken. Het is een toverkruid die kan maken dat een jongeman de vrouw lief krijgt die hem een twijg aanreikt.

Op Kreta heeft het kruid weer een treurig karakter, zijn zoetheid is de essence van liefde, maar helaas van een liefde die gewassen wordt met tranen. In Italië heeft het een erotisch karakter en is populair bekend als amorino: of kleine liefde. Neemt een meisje de bloempot met basielkruid uit haar vensterbank weg, dan betekent dit dat de minnaar boven mag komen. In Z. Italië wordt het door getrouwde vrouwen in het haar gedragen en door jonge op de borst. Men gelooft dat de geur sympathie bevordert, vandaar de naam bacia-nicola: kus me Nico, en zelden ontmoet een passerend meisje haar vriend zonder een takje van deze liefdesplant. Maar ook hier als op Kreta hangt er een mist van zorgen over het hoofd van de basilisk.

In sommige gebieden van Europa, meest Orthodoxe kerken, plaatsen ze basiel in de handen van een dode om die een zekere reis te verzekeren. In India plaatsen ze het in de mond van de stervende om zeker te zijn dat die God bereikt.

 

Legende

De legende wil dat het kruid na Christus' verrijzenis om diens graf heen groeide.

Basilicum wordt ook koningskruid genoemd. Dat kwam omdat drie magiërs, de drie koningen, die naar Bethlehem gingen omdat Jezus geboren was. Balthasar zag een basilicumstruik staan waaruit een robijnrood vogeltje tevoorschijn kwam. Het sprak met mensenstem: ¨De schepper van de hemel en aarde is geboren, het is de God-en-Mens en de wereld is hem onderdanig.¨

Legende

Decameron is een onaangenaam verhaal en vertelt van Lisabetta wiens broers haar geliefde sloeg. Hij verschijnt bij haar in een droom en laat haar zien waar hij begraven is. In het geheim haalt ze het hoofd eraf en begraaft die in een pot basiel die ze dagelijks nat maakt met haar tranen. De pot wordt door haar broers weggenomen en ze sterft niet lang daarna van verdriet. 

 

Waarschuwing

Pas als je honderd keer de gebruikelijke hoeveelheid zou innemen – dat wil zeggen zo’n tien plantjes per dag – zou het kankerverwekkend zijn. Toch is basilicum niet alleen maar gezond, het heeft namelijk ook kankerverwekkende stoffen in zich, zij het slechts in zeer geringe hoeveelheden.

 

 

 

Op facebook hebben we een pagina waarop wij oude foto's van Ooij, Old-Sènder en Holthuuze plaatsen. Je kunt reageren op de foto's en je kunt aangeven dat je iets leuk vindt. Hieronder een overzicht wat er zoal op facebook geplaatst is. (scroll er maar doorheen)

Heb je mooie foto's en wil je die met ons delen, stuur ze dan per mail naar andre@oud-zevenaar.nlCopyright © 2013  -  Oud-Zevenaar  -  Wepdiezainer  -


Niets van deze site mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur worden gebruikt."Like" Oud-Zevenaar op

Facebook en/of volg ons op Twitter: