Berenklauw Gewone

BERENKLAUW GEWONE


Naamgeving

Zij  heeft haar wetenschappelijke geslachtsnaam te danken aan de Griekse halfgod Heracles. Volgens een oude mythe was het Heracles die de plant het eerst gebruikte als geneesmiddel. Sphondylium duidt op de manier waarop de bladeren uit de stengel komen, namelijk met een knobbel die lijkt op een gewricht of wervel.


Plantkenmerken

De gewone berenklauw behoort tot de schermbloemenfamilie Het is een ruige tweejarige plant;door haar te maaien wordt ze meerjarig. In maart / april komen de in elkaar gevouwen bladstrengen als klauwen boven de grond. De berenklauw heeft veelstralige witte of lichtroze bloemschermen en behoort tot de schermbloemigen die langs wegen en paden te vinden zijn. Het grote, zwaar behaarde blad lijkt op een berenklauw. De knop van de plant is groter dan een vuist en lijkt wel ingepakt in een geelgroen dik vlies. Het is spannend en fascinerend om te zien hoe de verpakking opeens opengaat en hoe het bloem¬scherm voorzichtig en gekreukeld eruit komt.

Bijzonder fier en trots en bere-mooi.


Gebruik

De plant trekt het tapijtkevertje aan. De plant was vroeger een gewaardeerde voederplant voor de varkens die bij haast elke boerderij wel gehouden werden.


Geneeskunde

Vroeger werd de wortel verpoederd  als middel tegen zenuwziek¬te, spijsverteringsstoornissen en verstoppingen. Zowel de wortel als de plant werd onder meer aangewend bij vallende ziekte, geelzucht, buikloop en ingewandswormen. Een aftreksel van het aromatische zaad diende ter bestrijding van buikpijn en wormen. Het zaad vermengd met olie wordt als papje gebruikt bij hoofd-pijn.


Eetbaar

Jonge bladen en loten kunnen in het voorjaar geplukt worden, voor het blad helemaal is ontvouwen. Koken als groente; ze kunnen ook door de soep. De jonge plant is nog niet giftig. De 15-20 cm lange, jonge stengels kunnen gegeten worden en smaken naar een combinatie van zoete komkommer, kokosnoot en mandarijntjes. De stengels moeten geplukt worden voordat het blad zich gaat ontvouwen. Oudere stengels kunnen geschild gegeten worden. Bij het schillen moet dan wel handschoenen gedragen worden om huidirritatie te voorkomen.


Volksgeloof

In de volksgeneeskunde werd de plant hoofdzakelijk gebruikt bij diarree.


Symboliek

Wanneer je de stevige, holle stengel goed bekijkt, zie je dat hij geribd is; men meende  dat de stengel voorzien was van zenuwpezen, daarom werd het kruid ook wel zenuwkruid genoemd.


Overig

De berenklauw neemt volledig bezit van alle grond en verdringt alle andere planten; recent is de plant verder toegenomen, alleen in het midden van de Achterhoek en op de Veluwe is de plant niet overal te vinden.


Waarschuwing 

Bij aanraking van de stengel kunnen gemakkelijk huidwondjes veroorzaken. Het sap in de stelen van de berenklauw veroorzaakt huidverbrandingen via die wondjes. De ernst van die huidaandoening is sterk afhankelijk van de gevoeligheid van de ‘contactpersoon’ en  kan variëren van jeuk en fikse blaren tot een ernstige bloedvergiftiging. Krijgt u sap op uw huid en u bedekt de plek onmiddellijk, dan gebeurt er niets. Het sap maakt de huid overgevoelig voor ultraviolet licht. Het sap werkt als een vergrootglas.( Fototoxis). Nog erger is dat effect bij de Reuzenberenklauw. Je kunt beter je klauwen thuis houden. De furocumarine is de boosdoener, maar deze stof wordt ook ingezet als geneesmiddel bij huidziektes als vitiligo (witte plekken zonder pigment).Op facebook hebben we een pagina waarop wij oude foto's van Ooij, Old-Sènder en Holthuuze plaatsen. Je kunt reageren op de foto's en je kunt aangeven dat je iets leuk vindt. Hieronder een overzicht wat er zoal op facebook geplaatst is. (scroll er maar doorheen)

Heb je mooie foto's en wil je die met ons delen, stuur ze dan per mail naar andre@oud-zevenaar.nlCopyright © 2013  -  Oud-Zevenaar  -  Wepdiezainer  -


Niets van deze site mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur worden gebruikt."Like" Oud-Zevenaar op

Facebook en/of volg ons op Twitter: